Ik vraag het aan

15 januari 2019

Ik vraag het aan

Mensen vragen ons op regelmatige basis wat we nu precies doen bij Sportana.

Geen abnormale vraag natuurlijk, maar ons antwoord luidt zelden hetzelfde, omdat we ons aanpassen aan wie de vraag stelt, hoe onze relatie is, waar zijn of haar interesses liggen, wat de achtergrondkennis is en ga zo maar door. Er bestaat geen standaard antwoord en dat maakt dat we deze vraag telkens met plezier beantwoorden.

Wat wil iemand weten wanneer hij of zij de vraag stelt: wat doen jullie bij Sportana?

We kunnen natuurlijk een standaard verhaaltje opdissen, dat we een studie gedaan hebben gedurende 2,5 jaar bij 300 duursporters om vroegtijdig niet-functionele overreaching op te sporen aan de hand van bloed- en speekselmerkers, maar de context is net heel belangrijk.

Sommigen leggen de focus op de studie, wat de inhoud was, hoe deze werd opgezet, waarom deze 2,5 jaar geduurd heeft? Of de studie in samenwerking was met een universiteit of hogeschool, of volledig door ons werd opgezet. Anderen leggen dan weer vragen op tafel waarom de focus op duursporten werd gelegd en wat onder de categorie duursporten valt.

Voor velen is de term niet-functionele overreaching niet duidelijk. In de volksmond wordt deze term namelijk meer als overtraining benoemd, maar dan is het onderscheid met het overtrainingssyndroom weer niet gekend.

Daarnaast zijn weinig vraagstellers vertrouwd met speekseltesten en wat daarmee kan gemeten worden. De enige speekseltesten die ze kennen, zijn deze die de politie gebruikt om drugs op te sporen.

En hoe zit dat nu juist met die bloedafnames, hoeveel bloed heb je nodig? Waarom zijn er verschillende kleuren bij bloedbuisjes? Is een aanvraagformulier altijd nodig of kan ik gewoon in het labo langskomen om mijn bloed te laten controleren?

Wanneer bovenstaande vragen allemaal beantwoord zijn, volgen meestal de praktische vragen voor de testen die we ontwikkeld hebben. Ik heb geen sportarts, kan mijn huisarts dat ook? Wat meten jullie wanneer ik graag de Mont Ventoux wil beklimmen en ik dat op een medisch verantwoorde manier wil doen? Is dat enkel uit bloed of wordt speeksel ook meegenomen bij die eerste screening? Hoe weet ik dan wanneer ik te ver ga in mijn trainingen of wanneer het trainingsschema dat vooropgesteld is, eigenlijk te zwaar of te licht is voor mij? Hoe frequent dien ik mijn bloed en speeksel te laten controleren? Wordt daar een planning voor opgesteld? Wie neemt daar de leiding in? Ikzelf als sporter, mijn sportarts of mijn coach?

Als er bloed dient geprikt te worden, wanneer gebeurt dit best? Moet ik nuchter zijn? Mag ik getraind hebben voor de bloed- en speekselafname?

Hoe lang duurt het voor ik de resultaten mag verwachten van mijn test? Word ik hiervan op de hoogte gebracht en krijg ik dit standaard toegestuurd? Kan ik dit resultaat zelf interpreteren?

Een kleine 30 vragen, waar we in de komende blogs een antwoord op zullen geven.
Heb je zelf nog vragen? Laat ze ons weten.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x